Translate

18 мај 2015

Afrika ( I deo)

Afrika je drugi po veličini kontinent i pokriva oko petinu kopnene površine Zemlje. Prostire se na 30 246 000 kvadratnih kilometara. Ima 750 000 000 stanovnika. Obuhvata 53 države od kojih su 6 ostrvske. Najveća država je Sudan, a najmanja Sejšeli.

Afrika je najtopliji kontinent na Zemlji. Odlikuju je oblasti visokih trava sa retkim drvećem, poznate kao savane.
Jednu trećinu Afrike čini Sahara, najveća pustinja na svetu.
Izdvajaju se regije: Severna Afrika, Južna Afrika, Istočna Afrika, Zapadna Afrika i Centralna Afrika.

Klima


Pošto Afriku preseca ekvator, klima Afrike je izuzetno topla i suva. Najviša temperatura na svetu ,u hladu, izmerena je u Libiji, 1932. godine i iznosila je 58 stepeni celzijusa. Više od polovine Afrike ima manje od 500mm padavina godišnje. 
U nekim delovima, naročito oko ekvatoria u zapadnoj i severnoj Africi, padavine su obilne te rastu kišne šume, to jest prašume. Monrovia, glavni grad Liberije, ima u proseku 5 140 mm padavina godišnje. Između pašuma i pustinja se nalaze ogromne površine tropskih savana. To je deo sa smenom kišnih i sušnih perioda. 

Visije i nizije


Jezero Tanganjika
Kilimandžaro
Veliki deo Afrike sačinjen je od visoravni. Na visoravni u istočnoj Africi nalazi se veliki Istočnoafrički rov kao i dva velika ugašena vulkana - Kenija i Kilimandžaro. Istočnoafrički rov je dugačka pukotina u Zemljinoj kori koja se pruža od Mozambika, preko istočne Afrike, Crvenog mora, i kroz jugozapadnu Aziju. U rovu se formirao niz jezera.
Najpoznatije afričke prirodne lepote uključuju reku Nil, najdužu reku na svetu i jezero Tanganjiku, najduže jezero na svetu, koje se pruža 620 kilometara.

Životinjsko carstvo


Leopard 
Slonovi
Gorile, šimpanze, majmuni, leopardi, kameleoni kao i još mnogo tropskih ptica živi u prašumama Afrike, dok krokodili i nilski konji plivaju u jezerima i rekama. Slonovi, antilope, žirafe, gnuovi i zebre pasu savanama zajedno sa opasnim krvoločnim zverima kao što su lavovi i gepardi. Sve ove životinje su ugrožene od strane ljudi koji im uništavaju prirodna staništa. Velike površine u Africi su zaštićeni rezervati i nacionalni parkovi.

Privreda


Plantaža banana
Čaj, kakao, pamuk, banane, kafa, kikiriki i šećer su najčešće gajene biljke na usevima u Africi. Mahagoni i drugo skupoceno drveće raste u prašumama. 
Minerali kao što su dijamanti, zlato, boksit ( aluminijumska ruda), gvožđe, vade se iz rudnika i reka za izvoz. Nafta se izvozi iz Gabona, Libije i Nigerije.  



Mnogi Afrikanci žive u plemenskim zajednicama i neguju sopstvenu kulturu. Samo u predelu južno od Sahare se govori više od 1000 jezika. Državne granice ne utiču mnogo na plemenske razlike i u jednoj državi može postojati veći broj plemenkih grupa.



Jedno od afričkih plemena







Нема коментара:

Постави коментар