Translate

20 мај 2015

Hladni rat

Hladni rat je bio period neprijateljstva izmedju kapitalističkih i komunističkih zemalja sveta. Počeo je neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata. Trajao je od 1945. do 1991. godine.

46 godina SAD i SSSR su se sukobljavali koristeći špijune, saveze, trgovinske zabrane i lokalne ratove.

Nakon II svetskog rata, SSSR i SAD nisu imali poverenja jedno prema drugom. Kada su komunističke vlade preuzele kontrolu u istočnoj Evropi, zapadne nacije su reagovale stvaranjem vojnog saveza nazvanog Ogranizacija severnoatlantskog saveza (NATO). Granica između zapada i istoka postala je poznata kao Gvozdena zavesa.

Nemačka je bila podeljena. SAD, Francuska i Britanija kontrolisale su zapadni deo, a SSSR istočni. Glavni grad, Berlin, takođe je bio podeljen. Od 1949. do 1958. godine tri miliona ljudi je iz Istočnog Berlina pobeglo u Zapadni. Godine 1961. Istočna Nemačka je zatvorila taj put za prebeg izgradnjom Berlinskog zida kroz centar grada. Taj zid je srušen 1989. godine.

Na ovoj karikaturi iz 1962. godine su suprotstavljeni Nikita Hruščov
 iz SSSR-a (levo) i predsednik SAD-a Džon F. Kenedi, obojica
sa prstom postavljenim na dugme za lansiranje nuklearnih raketa.


1962. godine pojavio se strah od nuklearnog rata kada su SAD zahtevale da SSSR povuče nuklearne rakete sa Kube. Sovjeti su se povukli.

                                          
Nakon 1970. godine tenzija među supersilama počela je da se smanjuje. Hladni rat se završio početkom devedesetih padom komunizma u mnogim evropskim zemljama i raspadom SSSR-a.

Нема коментара:

Постави коментар