Translate

25 мај 2015

Okeani ( I deo )

Posmatrana iz vasione, planeta Zemlja je plave boje jer je dve trećine njene površine prekriveno vodom. Okeani i mora zauzimaju 361 milion kvadratnih kilometara Zemljine površine. 97% ukupne vode na planeti se nalazi u okeanima. Preostala tri procenta pripadaju slatkim vodama (rekama, jezerima i lednicima).

Otkuda voda na Zemlji?

Na samom početku, pre 4,6 milijardi godina, Zemlja je bila ogromna usijana lopta. Vuklani su bljuvali užarenu lavu, kamenje i vodenu paru. Zemlja se malo-pomalo hladila. Vodena para se pretvarala u vodu. Sva voda se sakupila u udubljenjima reljefa i stvorila veliki prvobitni okean.

Zašto je voda slana?

Pre 4 milijarde godina, voda u okeanu i kiše bile su kiselog ukusa. Kiselina je nagrizala stene vulkana. Soli koje su se nalazile u stenama, povlačile su se sa vodom i taložile se u okeanu. Danas morska voda sadrži prosečno 35 grama soli u litru vode. Morska voda, takođe sadrži, u malim količinama, više od 70 drugih elemenata među kojima su i kalcijum, sumpor, magnezijum, zlato...

Pomeranje kontinenata
Pangea- superkontinent koji je postojao pre
250 miliona godina. Od njega su se kasnije
razdvojili i formirali kontinenti Laurazija i Gondvana.

Od svog postanka Zemljina površina nije prestala da se pomera. Zemljina kora je podeljena na kontinentalne ploče koje se veoma lagano pomeraju. Zbog pomeranja ploča nivo okeana se povećava za oko tri centimetra godišnje. Za 50 miliona godina, spajanjem afričkog i evropskog kontinenta Sredozemno more će nestati. Australija će se približiti Aziji, a Himalaji će da porastu za 3-4 metra zbog podvlačenja Indije pod njih.

Svetski okean
Laurazija i Gondvana. Od njih
su se formirali kontinenti
kakvim ih danas znamo.

Svetski okean se deli na četiri velike celine:


  1. Pacifik (Tihi okean)
  2. Atlantski okean
  3. Indijski okean
  4. Severni ledeni okean








1 коментар:

  1. Okeani... Najrasprostranjenije, najlepše i najtajanstvenije vodene površine.. Prava bi bila šteta ne pomenuti ih... Zar ne? :)

    ОдговориИзбриши