Translate

15 мај 2015

Drugi svetski rat

Drugi svetski rat je počeo 1.9.1939. i trajao je do 2.9.1945. godine. Zahvatio je više zemalja, odneo mnogo života i prouzrokovao više razaranja nego bilo koji drugi rat.

Adolf Hitler (Nemačka), Benito Musolini (Italija) i Tođo Hideki (Japan) su želeli da prošire svoju moć i teritorije svojih zemalja. Oni su potpisali pakt koji je nazvan Osovina.

Adolf Hitler
Benito Musolini
Rat je počeo napadom Nemačke na Poljsku da bi vratila teritoriju koju je izgubila u I svetskom ratu. Hitler se vodio taktikom zvanu Munjeviti rat (Blitzkieg). Bombarderi bi počinjavali napad, onda bi tenkovi zašli dubogo iza neprijateljskih linija, a usledila je pešadija i artiljerija. Poljska je poražena za samo pet nedelja. U aprilu 1940. godine Hitler je osvojio Dansku (okupirao ju je za samo 1 dan), Beliguju, Norvešku, Holandiju i Francusku. Do jula se samo Britanija nije predala. Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo je odbilo sve nemačke napade.

U junu 1941. godine 3,5 000 000 nemačkih, rumunskih, mađarskih i italijanskih vojnika krenulo je na Rusiju. Imali su milione zarobljenika. Došli su skroz do Moskve, ali ih je onda Crvena armija zaustavila u decembru neposredno pred Moskvom.
Georgij Žukov, komandant
Crvene armije
Japan je želeo da osvoji velike oblasti u jugoistočnoj Aziji. Nadali su se da će brzi poraz SAD-a primorati Amerikance da se slože sa japanskim širenjem, pa su izvršili napad na luku Perl Harbur, na Havajima. SAD su bile ljute pa su objavile rat Japanu.

U junu 1944. godine Nemačka je bila suočena sa iskrcavanjem u Normandiji i sa ruskim napredovanjem na istoku. U aprilu 1945. godine Rusi su stigli do Berlina. Hitler se ubio 30. aprila, a dva dana kasnije Nemačka je kapitulirala.
Nacisti su ubili milione ljudi. Među njima je bilo i 6 miliona Jevreja. To je kasnije nazvano holokaust.

Japan i SAD su još ratovali. U aprilu 1945. godine Amerikanci su napali ostrvo Okinava sa kojeg je bilo moguće izvršiti invaziju na Japan. Predsednik SAD, Hari S. Truman je odlučio upotrebiti atomsku bombu. U avgustu, gradovi Hirošima i Nagasaki su uništeni uz gubitak od oko 200 000 života. Japan je kapitulirao 2.9.1945.

Rat je odneo oko 15 000 000 vojnika i oko 35 000 000 civila.

Нема коментара:

Постави коментар