Translate

26 мај 2015

Zubi

Zubi su tvrde tvorevine poput kostiju prekrivene gleđu i usađene u vilicu životinja, uključujući i čoveka. Uglavnom se koriste za griženje i žvakanje.

Zubi su izuzetno jaki i postojni, a pokriveni su najtvrđom materijom u telu - gleđu. Ali treba ih redovno prati da bi se predupredilo kvarenje i truljenje zuba kao i oboljenje desni.

Vrste zuba

Naše četiri glavne vrste zuba obavljaju različite zadatke. 

  • Sekutići - nalaze se na prednjem delu vilice. Tanki su i četvrtasti, poput ašova, da bi mogli da seku i odgrizu hranu.
  • Očnjaci - oni su najizduženiji i najoštriji da bi kidali i odsecali hranu.
  • Pretkutnjaci i kutnjaci - nalaze se na zadnjem delu vilice, široki su sa grbicama i služe za mlevenje i žvakanje.
Zubi se dele na :

  • Prve zube
  • Stalne zube

Prvi zubi : 

To su dečiji zubi, mlečnjaci, koji ispadaju. Ima ih 20. Počinju da se javljaju oko šest meseci nakon rođenja i izrastaju do treće godine života. 
Mlečnjaci se sastoje od 2 sekutića, jednog očnjaka i dva pretkutnjaka sa leve i desne strane gornje vilice, isti je respored i na donjoj vilici.

Stalni zubi :

Oko sedme godine prvi, dečiji, zubi postaju labavi i prirodnim putem ispadaju, a zamenjuju ih 32 stalna zuba. Na jednoj vilici postoje četiri sekutića, dva očnjaka, četiri pretkutnjaka i šest kutnjaka. Zadnji kutnjaci, umnjaci, obično poslednji izrastaju i to oko dvadesete godine. Kod nekih ljudi oni nikad ne izbiju, već ostaju mali i skriveni u vilici.

Da bi vam zubi bili zdravi i lepi perite ih redovno, dva puta dnevno po tri minuta!!! :)

1 коментар: