Translate

12 мај 2015

Zmije

Naravno, svi smo čuli za zmije, ali šta su zapravo zmije, kako se hrane, gde žive i još ponešto, saznajte u nastavku posta :)

Zmije su gmizavci bez nogu, imaju izduženo telo i, kao svi reptili, prekrivene su krljuštima. Na svetu postoji preko 2800 vrsta zmija i sve se hrane loveći druge životinje.

Kako se kreću?


Iako nemaju noge, mogu kliziti po tlu iznenađujuće brzo. Mnoge se kreću bočno vijugajući telo. Neke se kreću tako što ukopavaju trbušne krljušti u zemlju. Mnogo vrsta zmija je sposobno za penjanje uz drvo. Zmije su uglavnom slabo aktivne, kreću se isključivo kada love ili kada su uznemirene.


Kako se hrane?


Zmije pronalaze hranu uglavnom po mirisu. Mirisne čestice prikupljaju palacajući jezikom. Neke vrste jednostavno ščepaju plen i progutaju ga živog. Ima i onih koje svoj plen prvo otruju pa ga onda pojedu, a udavi (npr. piton,boa) se obaviju oko žrtve, udave je, i polako progutaju u jednom komadu. Anakonda, takođe udav, nosi titulu najveće zmije, može dostići dužinu i do 9 metara. Ne postoji vrsta zmije koja svoj plen sažvaće, sve gutaju ucelo. Takođe, mogu da progutaju plen koji je i nekoliko puta veći od njih samih. Nakon toga duži vremenski period ne moraju uopšte da jedu. Npr. piton kada pojede mladunče zebre ne mora da jede šest meseci. Gutanje tako velikih životinja im omogućavaju rebra koja nisu spojena pa mogu da se rašire i propuste hranu kroz telo. 
Interesantno je da ponekad zmije znaju da pojedu i druge pripadnike svoje vrste. 




Gde žive? 


Ima ih svugde.. Najviše ih živi u tropskim oblastima, mnogo vrsta stanuje u morima i okeanima. Neke vrste vole kamen i stenovite oblasti.. Neke vrste pustinjskih zmija znaju da se skrivaju od toplote ukopavajući se u pesak ili se sklanjaju, kao zvečarke, iza kamenja.
Zanimljivo je da na Arktiku, Antarktiku, Islandu, Irskoj i na Novom Zelandu ne postoji ni jedna vrsta zmija.

Otrov 


Vipera
Indijska kobra
Zmije otrovnice ubrizgavaju otrov u telo žrtve kroz duge šuplje zube. Na svetu postoji čak 270 vrsta zmija čiji otrov može biti smrtonosan za čoveka. Najopasnije zmije otrovnice su indijska kobra, australijski tajpan i vipera.



Australijski tajpan



Нема коментара:

Постави коментар