Translate

13 мај 2015

Rimsko carstvo

Rimljani su vladali Sredozemljem i velikim delom Evrope gotovo 400 godina. Veliki deo savremenih zakona se zasniva na rimskim zakonima.
Gaj Julije Cezar

Po legendi, Rim je osnovan 753. godine pre nove ere, a 509. godine pre nove ere je postao republika. Najveći protivnik Rima je bila Kartagina. Kartagina se nalazi u severnoj Africi, današnji Tunis.   218. godine pre nove ere ova dva grada su zaratila. Vođa Kartaginjana je bio Hanibal Barka (247. p.n.e.-183. p.n.e.). Nikad nije uspeo da osvoji Rim, uprkos brojnim pokusajima. 
Do Cezorove smrti, 44. godine p.n.e., Rim je osvojio Grčku, i velike oblasti Bliskog istoka, severne Afrike, Španije i Francuske.

Oktavijan Avgust
Sa usponom moći Rimskog carstva, plemići su sticali veliko bogatstvo, a obični građani su gubili političku moć. Vojska je bila odanija komandantima nego vladi. Zbog toga je u periodu od 49. do 30. godine p.n.e. došlo do niza građanskih ratova.
U ratovima je pobeđivao Oktavijan, Cezarov nećak. Preuzeo je titulu "Avgust", što znači "veliki, uzvišeni, sveti" i ustanovio je novi tip vladavine u kojem je imerator, to jest car, glavni.

Iako su živeli na teritoriji Rimskog carstva, mnogi se nisu smatrali građanima. Naime, građani su bili samo ljudi koji su živeli u Rimu. 
Postepeno se to menjalo, pa su samo muškarci iz drugih gradova postali građani, ili oni koji su služili u vojsci 30 godina. Konačno, 212. godine, svaki slobodan čovek na teritoriji Rimskog carstva je imao status građana. 

Romul Avgustul
Nakon 300. godine nove ere, kuga i glad u smanjivali populaciju, a veliki porezi su smanjili botstvo i trgovinu. Carstvo je 395. godine podeljeno na dva dela. Istočno i zapadno.
Istočno carstvo je imalo prestonicu u Konstantinopolju i drugačije se nazivalo Vizantijsko carstvo.
Zapadno carstvo je imalo prestonicu u Rimu.
410. godine Goti su osvojili Rim. 447.godine Guni su pod vođstvom Atile napali Carstvo. Iako su poraženi Rim je bio slomljen. Poslednji rimski car, Romul Avgustul, abdicirao je 476. godine i od tada Carstvo više ne postoji.


Нема коментара:

Постави коментар